Ledenportaal - mijn RRV-site

 
headerfoto-algemeen2-bew

Instructie en bevoegdheden

Starten met instructie

Roeien is een prachtige sport voor alle leeftijden. Je begint meestal in een stabiele C4-boot, waarin je niet alleen de basis van de roeitechniek leert, maar ook het sturen aan bod komt. Roeien is een technische sport die in het begin veel oefening vraagt. Daarom bestaat de instructieperiode uit (minimaal) twee instructiemomenten per week. Bij aanvang kun je aangeven op welke momenten jij instructie wilt krijgen. Je kunt daarbij kiezen uit een aantal vaste momenten in de week waarop één of meerdere instructeurs aanwezig zijn.

De instructeurs zijn jouw eerste aanspreekpunt voor het instructieprogramma, lesinhoud, aftekenen van praktijk- en theorietoetsen. Zij gebruiken de planner van www.mySportsplanner.com waarop je van tevoren per instructiemoment jouw aan- en afwezigheid aangeeft. Zo weet de instructeur vooraf welke boten voor de instructie gereserveerd moeten worden. De instructeur zorgt ervoor dat je wordt toegevoegd aan de planner voor de betreffende instructiemomenten. Je kunt aan je instructeur ook uitleg vragen over het gebruik van de sportsplanner.

Ook word je toegevoegd aan een whatsapp-groep per instructiemoment. Hierop kun je een last-minute verhindering doorgeven en kan de instructeur praktische info delen met jou en je mede-roeiers.

Heb je vragen over de instructie die jouw instructeur niet kan beantwoorden? Stel ze dan aan de instructiecoördinator of via eitcurtsni.[antispam].@roosendaalserv.nl 

 

Bevoegdheden en afschrijfboek

Als je begint met roeien, heb je nog geen bevoegdheid om zelf een boot mee te nemen. Je mag dus ook niet zelfstandig het water op; dat kan alleen onder toezicht van een instructeur. Dat heeft te maken met veiligheid en behoud van het materiaal.

De instructieperiode is erop gericht om je zoveel mogelijk kennis mee te geven over het roeien, zowel over de theorie als in de praktijk. Bij voldoende bevoegdheden kun je buiten de instructiemomenten om zelf een boot reserveren en meenemen. Dit doe je via het afschrijfboek in het ledenportaal of in de app Cappie (heel handig om op je smartphone te hebben staan!). Je kunt alleen boten reserveren (afschrijven) die passen bij jouw roeiniveau. Het afschrijfboek laat automatisch zien welke boten dat zijn.

Om in een categorie te kunnen afroeien, moet je consequent zelf jouw leskaart(en) laten bijhouden door jouw instructeurs. Wanneer zij van mening zijn dat je het roeien in een categorie onder de knie hebt, tekent een instructeur de laatste onderdelen af en zetten twee instructeurs hun handtekening onder die leskaart. Daarna scan je zelf deze ondertekende leskaart in die je naar de instructiecoördinator stuurt. De ledenadministratie (eitartsinimdanedel.[antispam].@roosendaalserv.nl) verwerkt vervolgens deze informatie.

 

Theorie en afspraken

Om bevoegdheden te verkrijgen, heb je niet alleen praktijktoetsen, maar ook theorietoetsen. Die gaan over:

  • afspraken op het water (stuurboord wal houden, voorrangsregels, tegen de wind in aanleggen, etc);
  • onderdelen van de boot;
  • commando’s;
  • afspraken binnen de vereniging. Bijvoorbeeld: riemen met het blad naar voren dragen, eerst riemen naar buiten en dan pas de boot (bij terugkomst andersom), boten nooit onbeheerd aan het vlot laten liggen, etc.

Jouw instructeur voorziet je van een theorieboek zodat je je goed kunt voorbereiden op de theorietoetsen.


Schade

Schade aan boot of riemen meld je direct in het afschrijfboek via de knop ‘Schade melden’. Zo weet de materiaalcommissie wat er gerepareerd moet worden. Als door de schade de boot niet gebruikt kan worden, wordt deze tijdelijk geblokkeerd in het afschrijfboek. Zo blijven we veilig roeien.

 

Roeien in een ploegje

Wanneer je in meerdere roeicategorieën bent afgeroeid en daarmee het einde van jouw instructieperiode in zicht komt, is het fijn om uitzicht te hebben op een roeiploegje. De beste manier om gelijkgestemde roeiers tegen te komen voor het vormen van een ploegje is deelname aan instructiemomenten, roeiactiviteiten en clubwerk. Daarnaast kun je instructeurs vragen of zij personen kennen met wie jij een roeiploegje zou kunnen vormen.

Een andere mogelijkheid om in een ploegje te roeien, zijn de vrije groepsroeimomenten die door de week op verschillende momenten plaatsvinden. Bij deze ‘inloopmomenten’ wordt per keer bekeken wie aanwezig is en welke roeiploegjes die dag gevormd kunnen worden.


Activiteiten

Naast de gangbare instructie- en roeimomenten is het erg leuk om deel te nemen aan uiteenlopende roeiactiviteiten die onze vereniging organiseert, zoals wedstrijden en toertochten. Voor wedstrijden geef je je meestal als ploeg op; bij toertochten is dat niet nodig. In dat geval zorgt de organisatie ervoor dat meer en minder ervaren roeiers over de boten verdeeld worden.

Op de informatieborden op de vereniging of op de activiteitenkalender op de website vind je een overzicht van roeiactiviteiten.

Wedstrijden

Geef het aan bij je roeimaatjes en instructeur(s) als je voor wedstrijden wilt trainen. Met een ploegje kun je je dan voorbereiden, waarbij de instructeur kan helpen met bijvoorbeeld een trainingsschema en het kiezen een passende boot. Inschrijven voor een wedstrijd doe je door een mail te sturen naar taairatercesdjirtsdew.[antispam].@roosendaalserv.nl, waarin je aangeeft met welke boot je mee wilt doen en wie er in de boot zitten. Het wedstrijdsecretariaat verzorgt vervolgens de inschrijving via de KNRB-site.
Let op: bij KNRB-wedstrijden ben je verplicht clubkleding te dragen.