Instructie

Opleiding


Leren roeien

Wil je roeien, maar heb je geen ervaring? De leden van de Roosendaalse roeivereniging leren het je graag. Onder leiding van roei-instructeurs leer je in een ploeg in twee maanden tijd de basis van roeien. Iedereen in de leeftijd van 18 tot ruim in de 70 kan meedoen aan deze kennismakingscursus. Aspirant-leden krijgen in beginsel tweemaal per week instructie. De dagen en tijdstippen in overleg met je instructeur.

Ervaar het zelf

Natuurlijk is er nog veel meer informatie te geven over het leren roeien. Bijvoorbeeld over de kleding, over roeien bij harde wind, vorst. Maar ook over de onderlinge afhankelijkheid van je ploeggenoten en dus het belang van goede afspraken. Over veiligheid …. ,over …. Vragen over deze punten en nog vele andere kun je stellen op de open dagen. 

Kom gewoon de sfeer van de vereniging proeven. Je kunt tijdens de open dagen een kijkje nemen in de botenloods en als het weer het toelaat, natuurlijk ook een eerste roei-ervaring op doen.

En daarna?

Als je de basisinstructie met goed gevolg hebt afgerond, mag je met je ploeg zelfstandig het water op. Ook kun je na de basisinstructie verder oefenen om te roeien in andere boottypes, van een ranke skiff (eenpersoonsboot) tot aan een acht met stuurman/-vrouw. Je moet je wel kwalificeren door middel van een theorie- en praktijktoets. Je gaat immers met kostbaar materiaal om en ook de veiligheid staat bij ons hoog in het vaandel. Als je trouw hebt deelgenomen aan het opleidingsprogramma dan levert het zogeheten "afroeien" doorgaans geen probleem op. En heb je het examen behaald, dan kun je in deze boottypes zelfstandig het water op.

Al direct na de basisinstructie kun je alle kanten op. Je kunt bijvoorbeeld meedoen aan toertochten. Wil je competitie, en houd je van doelgericht trainen, dan zijn er op elk niveau leuke wedstrijden op mooie roeiwaters. Houd je van gezelligheid en heb je doordeweeks overdag tijd, dan kun je ook aansluiten bij de midweekroeiers die meer recreatief roeien. Maar niets moet, want er is ook genoeg gezelligheid aan de bar en op het terras te vinden.