Vogalonga!

Geplaatst op 04-06-2024  -  Categorie: Algemeen

Roosendaalse Roeivereniging roeit De Vogalonga in Venetië

Afgelopen Pinksterweekend heeft de Roosendaalse Roeivereniging met 24 roeiers en 5 boten meegedaan aan de Vogalonga: 37 km roeien door de Lagune van Venetië, rond de prachtige eilanden Burano en Murano. Wat een magische ervaring was dat. Inmiddels zijn we weer thuis en (bijna) helemaal uitgerust en genieten we na van de foto’s.

rrv-vogalonga-2024-roeiers-foto-f-fagli

 De 48e editie

Vogalonga is een daad van liefde voor Venetië en de wateren eromheen, voor de Lagune en de eilanden, voor het roeien en zijn boten. Het laat het doel zien waarvoor het werd gecreëerd: kennis verspreiden en bewust respect voor de natuur en cultuur van de stad Venetië. Het gemotoriseerde vaarverkeer wordt daarvoor stilgelegd inclusief de busboten (Vaporetti). De route van 37 kilometer tussen de Lagune, de kleine eilanden en het prachtige Canal Grande is  een niet-competitieve reis die de schoonheid en traditie van Venetië viert.

rrv-vogalonga-2024-foto-c-van-der-vorst

8.000 Roeiers

Elk jaar komen roeiers uit alle hoeken van de wereld samen in Venetië om de historische route van de Vogalonga te roeien.

Meer dan 2.000 boten

Het evenement staat open voor alle roeiboten, zonder beperkingen wat betreft gewicht, grootte of aantal roeiers. C4’s, drakenboten, sloeproeiboten, kajaks, kano’s, gondels en zelfs sups gaan van start na het kanonschot, waarna smalle grachten en open water elkaar afwisselen. De Vogalonga is een eerbetoon aan navigatietechnieken uit het verleden, een evenement dat is opgezet om het gebruik van duurzame boten te promoten en de stad Venetië te beschermen tegen golfbewegingen.

Circolo Nautico San Marco

Bij deze roeiclub op het Lido mochten we de boten te water laten gaan met een takel. Daarna een stuk oproeien tot de start op de open Lagune: een route wild water met veel meer golfslag dan we gewend zijn op de Roosendaalsche Vliet. Vervolgens kom je in de bijzondere stroom van diverse boten met trommels, muziek en wapperende vlaggen van allerlei nationaliteiten.

Kortom, de medaille is binnen en het is echt een roeibeleving die je meegemaakt moet hebben!

P.S. Bij Circolo Nautico San Marco op het eiland Lido hebben we nog de uitnodiging staan voor een workshop Venetian-style rowing (the “voga alla veneta” - staand roeien met groep roeiers in een grote gondel). Dit zou vorige week zijn, maar door regen is dit uitgesteld. Dus op naar de Vogalonga in 2025
(49e editie)!

vogalonga5 vogalonga4 vogalonga3

 
 
logo-diap-onderin
 

Roosendaalse Roeivereniging

Vlietweg 60
4703 RV Roosendaal
E-mail: siraterces.[antispam].@roosendaalserv.nl

 

Sport, natuur en gezelligheid