Toerroeien in Duitsland

Geplaatst op 08-05-2017  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Joan Ruitenschild (red Jan Verlaan)

Onlangs maakten twee leden van onze vereniging een driedaagse toertocht op de rivier de Lahn in Duitsland. Dolenthousiast kwamen ze terug. Lees het verslag van Joan Ruitenschild.

Nadat ik twee dagtoertochten met veel enthousiasme had beleefd, was ik toe aan een meerdaagse toertocht. Samen met Veronica van Wijk heb ik eind april deelgenomen aan de driedaagse toertocht op de rivier de Lahn in Duitsland. Inmiddels ben ik weer een mooie ervaring rijker!

De KNRB en Pieter Kwantes als admiraal hadden alles prima geregeld. Het was indrukwekkend om de goed onderhouden wherry's die de organisatie met de botenwagen had gebracht voor het eerst te zien. Een ervan was spiksplinternieuw! Er waren maar liefst 8 wherry’s beschikbaar voor 31 roeiers. Ik was getuige van de eervolle doop van de Elburg. Alle boten dragen de naam van een stadje uit Friesland.

Ik was benieuwd naar de stroming, maar die viel hier 100% mee. Het verplichte reddingsvest voelde echt overbodig en werd na één dag toeren niet meer gebruikt. Er was hier geen beroepsvaart en het roeien en sturen kostte weinig inspanning. Dat betekende maximaal genieten van de prachtige omgeving. De fluitende, twitterende en zoekende vogels in het vroege voorjaar waren was al een belevenis op zich!

Iedere wherry had een kapitein. Van rangen en standen heb ik niets gemerkt. Het was wel humoristisch om in de sluizen mee te maken hoe de bemanning niet luisterde naar de kapitein en van alles tegen elkaar riep. Daardoor ontstond enige wanorde en onduidelijkheid , hihi.

 Voor mij is roeien lekker buiten bezig zijn in vrijheid om vanaf het water de omgeving, natuur en cultuur te bewonderen met mensen die gelijkgestemd zijn. Regen bleef weg, dit in tegenstelling tot de voorspellingen en de derde dag was een en al zonneschijn. Mooie historische stadjes met kastelen, burchten, kloosters, etc. lokken uit om nader te bekijken. Het gebied leent zich ook uitstekend voor wandelingen. Folders heb ik alvast meegenomen. Lekker uit eten, picknicken en terrasje pakken hoorde er allemaal bij en maakte alles compleet.

De KNRB had nog reserves van ons en trakteerde op maaltijden. Als afscheidscadeau kregen we een praktische sneldrogende blauwe handdoek met het logo erop, verpakt in een netje.

Mijn dank gaat ook uit naar Veronica die mij veilig ter plaatste en terug heeft gebracht.

Roeiers, geef je ook eens op! Het is een mooie belevenis en alles is goed geregeld! Het is echt een aanrader!