Paul Veenemans Prijs 2017

Geplaatst op 16-11-2017  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Jack Braspenning (red Stan Wulffaert)

Verslag van Jack Braspenning over zijn deelname aan de Paul Veenemans Prijs, een sportieve uitdaging voor multi-sporters "met een steekje los".

Het weekend van 11 en 12 november stond dit jaar in Den Bosch niet alleen in het teken van de opening van het Carnavalsseizoen. Roeivereniging De Hertog organiseerde dit jaar de prestigieuze Paul Veenemans Prijs (PVP), een wedstrijd bestaande uit 4 onderdelen: Fietsen, schaatsen, hardlopen en roeien.

dsc-0687-small

De wedstrijd is vernoemd naar de oud Nederlandse roeikampioen en olympische roeier Paul Veenemans. Hij blonk uit in al deze disciplines en toen hij in 1973 op 26 jarige leeftijd overleed a.g.v. een auto-ongeluk heeft de KNRB deze wedstrijd naar hem vernoemd. De PVP wordt als sinds 1975 georganiseerd. In het verleden hebben ook al enkele jeugdledenvan de Roosendaalse, waaronder Paul Pontenagel, meegedaan.

Toen ik dit voorjaar mezelf een racefiets cadeau had gedaan en de eerste ritjes best aardig liepen, kwam het idee aan de PVP mee te doen. Lopen deed ik al regelmatig, roeien ook al weer sinds 1996 bij de RRV en je hoeft maar aan drie van de vier onderdelen mee te doen, dus het schaatsen viel voor mij af. Na de nodige trainingsuurtjes stond ik op zaterdagochtend met de nodige nervositeit klaar voor de start voor het onderdeel fietsen. De nacht daarvoor was ik al een paar keer wakker geschrokken, wat als... uit de bocht vlieg.... lek rijd.... laatste word ? Ik had nog nooit een wielerwedstrijd gedaan, dus dat was best spannend. Gelukkig ging alles goed, 33e tijd (van de 59 deelnemers) dus zeker niet laatste. De zaterdagmiddag was het schaatsen, dus dat kon ik overslaan.

Met een tevreden gevoel naar huis, fiets weer in de garage en op naar de roei, boot opladen. De volgende ochtend weer op tijd bij de roei, botenwagen aanpikken en voor de tweede keer dit weekend naar Den Bosch. Dat je alles op je eentje moet doen is wel een beetje een nadeel. Roeiwedstrijden in een ploeg zijn altijd een gezellige dag uit. Dit wordt echter ruimschoots gecompenseerd door de geweldige sfeer die er onderling is. Iedereen staat er alleen voor en het zijn allemaal soortgenoten waar ook een steekje los zit. Wie haalt het anders in zijn hoofd om in één weekend drie of sommige zelfs vier sporten te doen.

paul-veenemans-prijs-2017-01-small

Zondagochtend hardlopen, daar moet ik wat punten kunnen pakken had ik vooraf bedacht. En met een 9e plaats klim ik van 33 naar positie 21. Dat was een mooie opsteker. Bij het roeien moest ik tussen alle ervaren skiffeurs toch weer wat plaatsen inleveren. Uiteindelijk eindig ik als 27e. Zeker niet slecht voor een eerste keer en ruimte voor verbetering. Volgend jaar 10 en 11 november is de PVP in Amersfoort en het is zeker voor herhaling vatbaar. Het kost wel een heel weekend, maar het is een super leuke ervaring (als je van multi-sporten houdt). Dus wie durft deze uitdaging aan... ?

 

Foto's: Jack Braspenning en Kylian Alkemade.