Lars terug van de Coupe in vier-zonder

Geplaatst op 30-07-2017  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Stan Wulffaert

Afgelopen weekend, 29 en 30 juli, roeide onze clubgenoot Lars Kreiter op positie twee in een vier-zonder tijdens de Coupe de la Jeunesse. Samen met roeiers van het Amsterdamse RIC en het Utrechtse Viking was hij geselecteerd voor deelname aan deze internationale wedstrijd voor jeugdroeiers tot en met 18 jaar. Deze wedstrijd, die wordt gezien als Europese jeugdkampioenschappen, werd dit jaar op de Belgische nationale roeibaan te Hazewinkel geroeid. Ondanks een intensieve voorbereiding, bleek dat het Nederlandse viertal onvoldoende aansluiting kon vinden met de top van de Europese jeugdroeiers. De absolute topper was de ploeg uit Groot-Brittannië, die beide dagen de A-finales won en gemiddeld 15 seconden sneller was dan de Nederlanders. Op zaterdag moesten de Nederlanders in de voorwedstrijd genoegen nemen met een vierde plaats, in de B-finale werden ze derde met een tijd van 06.30. Op zondag ging het voorspoediger, want toen wonnen ze na een spannende strijd de B-finale in een tijd van 06.27. Al met al een resultaat om tevreden mee te zijn. Hulde aan Lars en zijn ploeg namens de vereniging. 

De toekomst
Met zijn deelname aan de Coupe de la Jeunesse, heeft Lars zijn ervaring met het internationale roeien weer kunnen vergroten. Vorig jaar nam hij als slagman van een acht ook al deel aan de Coupe, die toen in Polen werd geroeid. Om zijn kansen voor selectie voor de Coupe dit jaar te vergroten, adviseerde coach Jaap Roos zijn ambitieuze pupil om het skiffen even te vergeten, en zich te richten op ploegroeien. Het Nederlandse skiffveld is erg zwaar bezet en er is maar één plaats te vergeven. Dit advies pakte goed uit en leidde tot selectie in de vier-zonder. Met de Coupe is het wedstrijdseizoen voor Lars afgesloten. De 17-jarige leerling van het Juvenaat in Bergen op Zoom, hoopt volgend jaar zijn gymnasiumdiploma te behalen om daarna in Amsterdam te gaan studeren. Uiteraard ook met het oog op het lidmaatschap van een van de Amsterdamse studentenroeiverenigingen. Tot die tijd hopen wij als Roosendaalse Roeivereniging nog van het enthousiasme en toewijding van Lars te mogen genieten. Lees hieronder het verslag van Lars over zijn voorbereidingen en deelname aan de Coupe.

 

 img-9619img-9712

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Lars vertelt:
"Na veel trainen en zware dagen was het zover: De Coupe de la Jeunesse. Dit jaar in Hazewinkel, een baan die nieuw voor mij was. Een aparte baan met veel grote inhammen en dus veel verschillende kanten waar de wind vandaan kon komen. We kwamen aan op vrijdag 28 juli waar we eerst nog paar baantjes gedaan hebben, voordat de openingsceremonie begon. 

Op zaterdagochtend moest het dan gebeuren, de voorwedstrijd in het zwaar bezette JM4- veld. We hadden stiekem gehoopt een A-finale plek te behalen, maar we liepen in de voorwedstrijd achter de feiten aan. We werden vierde en kwamen net een paar seconden tekort voor de A-finale. Het was een teleurstelling om de B-finale te moeten varen, en we wisten dat we het zwaar gingen hebben in dit veld. In de B-finale moesten we genoegen nemen met een derde plaats net achter de Fransen en de Portugezen. Na zaterdag goed geanalyseerd te hebben, gingen we met veel goede hoop de voorwedstrijd van zondag in. Maar helaas kwamen we ook hier tekort voor een A-finale plek en moesten we het weer doen met de B-finale. Allen zeer gefrustreerd gingen we toch nuchter de B-finale in: het was de laatste wedstrijd en we hadden niks te verliezen. Onze belangrijkste tegenstanders waren de Zwiters, de zilveren medaille winnaars van de A-finale op zaterdag, en de sterke Fransen waar we het hele weekend nog secondes achter lagen. We openden brutaal en hebben de hele wedstrijd kunnen leiden. In de eindsprint stormden de Zwitsers op ons af en liepen ze bijna anderhalve bootlengte in. Maar de finish kwam op tijd en we wonnen de B-finale met een halve seconde voorsprong. Ook al telt de B-finale voor niks, het voelde toch als een klein beetje winst. We hadden eindelijk laten zien waartoe we in staat waren en het voelde lekker om de zilveren medaille winnaar van zaterdag te pakken. 

Teleurgesteld over zaterdag en zondagochtend hebben we toch het toernooi mooi kunnen afsluiten met een goed resultaat. Het was een hele toffe zomer en ik heb er erg veel genoten van alles. 

Ook wil ik de vereniging bedanken voor alles steun die ik heb gekregen en de riemen die we hebben mogen gebruiken. Nu ga ik dan maar toch een tijdje rust houden: Ik heb namelijk nog één seizoen als junior en daar moet het dan toch echt gaan gebeuren. Je ziet me snel weer in m'n skiffje op de vliet! Fijne vakantie en groetjes van Lars." 

hazewinkel-7-0