Aanrader Roeien op de Amsterdamse grachten

Geplaatst op 17-01-2020  -  Categorie: Algemeen
November-december weekenden 2019
Amsterdam was het reisdoel van de 32 leden: afgelopen weken in kerstsfeer roeien door de grachten en genieten van de talloze lichtjes.
De Koning Wintertocht, LICHTJESTOCHT, in de volksmond, was ook dit jaar een succes.
Het thema “Disrupt” beeldt de “Ontregeling” uit, zowel de positieve als negatieve effecten van gebeurtenissen op de aarde, al dan niet veroorzaakt door de mens. De route voert langs verlichte kunstwerken. adam-2adam-3

Vanaf roeicentrum Berlagebrug startte de route in C4*’n op de Amstel. Na 2 kilometer roeien en passage van de smalle Oranjesluizen met het eerste kunstwerk “Feel like the Kardashians” (flits, flits, flits) de Nieuwe Prinsengracht op. “Icebreaker” suggereert scheurend ijs in de grachten. Een waarschuwing voor de opwarming van de aarde.
In colonne met rondvaart- en roeiboten, sloepen en motorbootjes gaat de tocht verder langs Artis en langs “Hiding in the wolf’s lair”.

Verder onder de smalle boogbruggen door en langs de bekende grachtengevels. “Surface Tension”, “De Nachtloerders” (gemaakt door 800 schoolkinderen), “Butterfly effect” en “End over end” kwamen vervolgens langs.
Alle tijd om te kijken, ULTRA light roeien was de kunst voor ons. Het is ons niet echt op het lijf geschreven. Steeds weer ‘Houden, slag klaar maken en weer gaan’, keer op keer ter voorkoming van aanvaringen met wie dan ook.
Aangekomen bij het Scheepvaartmuseum werden we getrakteerd op de projectie van “The ice is melting at the pØules”, een mooi lichtspel. Het schitterend verlichte VOC-schip De Amsterdam maakte het plaatje compleet. De wind was hier duidelijk voelbaar, dus in de benen en tempo maken richting het Oosterdok. Via “the Cracks” (imperfecties en verval, die karakter geven) en langs “the Neighborhood” (symbool voor de culturele en etnische bewonersmix in de stad) richting de Amstel.

adam-6Langs sleep- en woonboten, in kerstsfeer versierd.
Hier mocht het Ultra light omgezet worden in meer kracht en hoger tempo. De studenten stuurlieden waren over het algemeen tevreden over de roeivaardigheden van ons Roosendalers.
adam-8De terugweg, langs de Stopera, Carré en het indrukwekkende Amstelhotel gaf de ruimte om ons roeitalent te laten zien.
Met de duizenden lampjes van de Magere brug nog op het netvlies arriveerden we na 9.3 km aan het vlot van het roeicentrum. Na een snelle douche werd de pizzeria in de buurt opgezocht en uiteindelijk, een ervaring rijker, rond middernacht was iedereen weer terug in Roosendaal.
Noteer het vast in je agenda: in 2020 moet je erbij zijn. Het is de moete waard!
adam-1