Nieuwe maatregelen binnen de RRV in verband met Corona

Berichtgeving 15 oktober 2020

Door ons aller inspanningen hebben we op de roeivereniging nog geen coronabesmettingen meegemaakt voor zover we dat weten. Natuurlijk willen we dat ook zo houden.

Door de nieuwe maatregelen die afgelopen dinsdag door premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge zijn aangekondigd is het helaas nodig om ook bij de RRV weer aanvullende maatregelen te introduceren.

De volgende basisregels zijn nog steeds van kracht;
·       Heeft u klachten: blijf thuis en laat u zo snel mogelijk testen
·       Ben je 18 jaar en ouder: houd 1,5 meter afstand van anderen
·       Was vaak uw handen
·       Vermijd drukke plekken (maximale groepsgrootte is 4 personen)
Het is in de eerste plaats ieders eigen verantwoordelijkheid om de basisregels na te leven.

De regel is dat iedereen 1,5 meter afstand houdt. Voor de sportsector is geen uitzondering meer gemaakt: tijdens het sporten mag de 1,5 meter afstand niet meer worden losgelaten, waardoor roeien in de meeste meerpersoonsboten niet meer mogelijk is. Voor, na en tijdens het sporten geldt weer de 1,5 meter afstand en daarom vragen we van iedereen om mee te werken aan de volgende maatregelen:

Het paviljoen alleen open voor noodgevallen
·       De bar is dicht en het paviljoen is dicht (de EHBO-koffer en de AED zijn verplaatst naar de ergometerruimte)
·       De kleedkamers zijn dicht: omkleden gebeurt zoveel als mogelijk thuis of in de loods
·       De douches zijn alleen beschikbaar voor noodgevallen, bijvoorbeeld als iemand is omgegaan en in het koude water heeft gelegen
·       In de loods is geen zitje meer beschikbaar.

Roeien
Alle boten die niet meer gebruikt mogen worden zullen worden geblokkeerd in het afschrijfboek. (4-, 4+, 4x-, 4x+, 8+, 8x+, C2x+, C4+, C4x+)
·       Tot de watertemperatuur onder de 10 graden Celcius komt (RWS meetpunt Nieuw Vossemeer) kan er geroeid worden in skiff en C1
·       Huisgenoten mogen gebruik maken van een 2x of 2-
·       De LiteBoat is beschikbaar voor 3 roeiers en een stuur, en/of voor 4 roeiers ongestuurd
·       De Kruisbeek en de Molenbeek zijn beschikbaar voor 2 roeiers (middelste bankje wordt verwijderd)
·       Er komt deze week een LiteBoat Sport C2x- beschikbaar die beschikbaar is voor 2 roeiers ook uit verschillende huishoudens.
Nota Bene: leden die in een skiff willen blijven roeien als de watertemperatuur onder de 10 graden Celsius komt, moeten op tijd hun dispensatieverklaring indienen.

Logistiek op het vlot
Onderstaande regels helpen bij het houden van 1,5 m afstand op het vlot:
·       Loop richting: via hoofdtoegang naar vlot en via kleine toegang terug
·       Riemen aanvoeren via de hoofdtoegang vlot en terug zo veel mogelijk via kleine toegang
·       Op drukke tijden de boten afstellen op het water…..hebben we toch allemaal geleerd!......en levert een aanzienlijk sneller verloop op!
·       Heb geduld bij het aanmeren! Respecteer de volgorde van aankomst bij het vlot….. niemand heeft voorrang
·       Goed schoonmaken blijft belangrijk. Binnen- en buitenkant. Ligt de boot in de singels kijk dan ook direct de technische staat na. Niets kapot? Geen beschadigingen?  enz.  Als het kan direct (laten) repareren.

Ergometerruimte
De ergometerruimte blijft open, maar wel onder de al bekende voorwaarden. Dit omdat het risico van virus overdracht bij intensief trainen in een binnenruimte relatief groot is. Daarom gebruiken we nog slechts 3 ergometers tegelijk, die ruim 1,5 meter uit elkaar zijn geplaatst. Het maximaal aantal personen in de ergometerruimte is 4. Tijdens het gebruik deuren en ramen open, voor voldoende ventilatie.
·       De EHBO-koffer en de AED zijn hier gestationeerd. De toiletten zijn beschikbaar
·       In de loods worden, op plaatsen waar dat kan, ook enkele ergometers neergezet.

Instructie
In overleg met Joop van Hesteren hebben we besloten de eerstejaars instructie voorlopig 4 weken stop te zetten, met uitzondering van degenen die al zover zijn dat ze voldoende vaardigheid in de C1 hebben, dit is in overleg met de instructeurs. 

Als na 4 weken de maatregelen blijven zullen we de instructie stoppen en weer oppakken in het voorjaar, voor alle eerstejaars roeiers. 

Als na 4 weken de maatregelen versoepeld worden en er weer in de gewone boten geroeid mag worden kan er bekeken worden hoe we verder gaan. Dit hangt dan ook af van de weersomstandigheden en -vooruitzichten.  

De leden van de 1e Open Dag hebben reeds voldoende roei-ervaring om ook met slechter weer te kunnen roeien. De leden van de 2e Open Dag hebben dat nog niet. Dit levert meer risico’s op, met minder mogelijkheden voor hervatting van de instructie tot gevolg. Het is niet leuk, maar we moeten aan de regels voldoen en de veiligheid staat voorop.

Dit alles heeft ook consequenties voor het proeflidmaatschap voor deze periode, hier wordt nog op teruggekomen.

De instructie voor meerderejaars loopt door tot de watertemperatuur onder de 10 graden Celsius zakt en roeien in skiff en C1 niet meer mogelijk is.