Help, ik ga een Vlietrace organiseren,

Geplaatst op 03-10-2022  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Michel Steijaert

Help, ik ga een Vlietrace organiseren,

Op een onbewaakt moment wordt je de vraag gesteld de Vlietrace te gaan organiseren, nadat deze een aantal jaren niet was doorgegaan. Tja wat doe je dan? Je wilt jezelf niet laten kennen en je pakt de handschoen op met dezelfde gedachte als van Pipi Langkous; nooit gedaan, dus het zal wel lukken.

Dan komt de bezinning. Waar zit in godsnaam de kop en de staart van het beest? Als zoon van een veearts moet dit toch we snel duidelijk te krijgen zijn. Desondanks bleek de kennis niet toereikend om dit beest te identificeren en dan gelijk maar gekeken wie kan ondersteunen om dit beest te wassen. Als snel kwam de gedachte om de altijd pragmatische Wim Visker en Petra Seldenrath van de roeicommissie te vragen om te ondersteunen. Gelukkige zeiden ze beiden ja en zaten we als snel kort daarna rond de tafel.

Gelukkig kwam toen ook het draaiboek van Paul Gmelich snel boven tafel. Hiervan een actiepuntenlijst gemaakt, met de input van Wim en Petra, met de gedachten deze eenvoudig af te lopen. Dat leek aardig te werken, tot het moment dat er namen bij de poppetjes gezet moesten worden. Na een E-mail- en belactie te zijn gestart, werden de namen allemaal ingevuld.

Het hart van de Vlietrace bleek als snel de wedstrijdleiding en de tijdswaarneming te zijn. Piotr, Henk en Marc wilde deze taken graag op zich nemen, als generale repetitie voor de Suikerrace.

Dan de veiligheid, zeer belangrijk. Peter Flinkenflögel wilde gelukkig als EHBO-er stand by staan. Daarnaast wilde Patrick de Wolf het motorbotenteam gaan aansturen, die de veiligheid vanaf het water konden waarborgen.

Uiteraard hebben we dan ook een start en finish ploeg nodig. Voor de startploeg is het handig om iemand te hebben die kortdaad kan optreden met het oplijnen van de boten, waarvoor Paul Gmelich en zijn team goed werk hebben geleverd. Adriaan de Backer en zijn team hebben de tijd waarneming gedaan bij de finish gedaan.

Dan is het leuk als er tussen de middag iets van een lunch wordt geregeld met wat bittergarnituur bij de afsluiting. Peer en zijn barteam wilden dit op zich nemen.

Om de Vlietrace nog wat aantrekkelijker te maken heeft Marleen samen met Michelle en Merel wat leuke evenementen georganiseerd, voor wat afwisseling tussen de wedstrijden door. Daarbij werd de sterkte van de dolpennen van de wherries op de proef gesteld tijdens het touwtrekken. Proefondervindelijk kon iedereen aanschouwen dat één daarvan de proef niet had doorstaan.

Het verkeer naar, op en van het vlot werd in goed banen geleid door de twee vlotcommissarisen Rob en Frank, waarbij Rob ons nog van interessante informatie wist te voorzien, zoals de aankondiging van de paneldiscussie, die woensdag na de Vlietrace plaats heeft gevonden. Daarbij wist Rob ook te melden dat verschillende universiteiten, waaronder die van Michigan, hadden vastgesteld dat a-synchroom roeien snellere tijden zou moeten kunnen opleveren dan scullen synchroom. Dit werd dan gelijk gedemonstreerd door Kees Jan, Sjoerd, Eric en Camiel.

Daarbij waren de weergoden ons allemaal goed gezind. Het was de gehele dag fanastisch weer totdat de laatste bitterbal achter de kiezen zat, nadat de uitslagen bekend waren gemaakt. Toen begin het weer te betrekken. Dan nog het laaste biertje om daarna het hek van de RRV te sluiten.

Wat een fantastische dag met een aantal goede opgedane ervaringen:

  • Het organiseren van een Vlietrace is gewoon doen.
  • Je staat er nooit alleen voor. Veel mensen zijn bereid je te helpen er een mooie dag van te maken.
  • Als het eenmaal is georganiseerd is het mooi om te zien hoe alles in elkaar past en iedereen doet waartoe die zich hebben gecommiteerd.
  • Leuk om te zien dat iedereen zich goed heeft vermaakt op deze dag.

Vele namen van vrijwilligers heb ik niet genoemd, maar zeker niet vergeten. We hadden er 29 in totaal, die er allemaal voor hebben gezorgd dat deze dag mogelijk is geweest. Bijzonder grote dank aan iedereen die hieraan heeft bijgedragen.

Michel Steijaert.